Асистирана репродуктивна технологија (АРТ) е збирка техники кои помагаат да се постигне бременост со манипулација со јајца, сперма и ембриони.

АРТ најчесто користи сперма и јајца на двојката, исто така има можност употреба на донаторска сперма, јајца или ембриони во случај сперматозоидите или јајцата на пациентите да не се соодветни.

Советувањето обично им се нуди на двајцата партнери пред да се подложат на АРТ за да ги направат свесни за потенцијалните исходи и придружни ризици.

Цистична фиброза и плодност

Густата слуз во ЦФ влијае на репродуктивната функција и кај мажите и кај жените, но обично е повеќе проблем за мажите, бидејќи повеќето мажи со оваа болест, исто така, имаат состојба наречена вродено билатерално отсуство на vas deferens (CBAVD) во кое vas deferens (каналот што помага при транспорт на сперма) е целосно отсутен. Додека кај жените густата слуз може да влијае на движењето на спермата низ грлото на матката, што ги отежнува сперматозоидите да стигнат до јајце клетката и да започнат бременост.

Видови АРТ за ЦФ

Постојат околу осум широко признати АРТ техники што ги опфаќаат повеќето репродуктивни проблеми, но оние што се најкорисни за оние со дијагноза на ЦФ се ин-витро оплодување (ИВФ) и интраутерина инсеминација (ИУИ). На ова обично му претходи хируршко преземање на сперматозоиди од мажот. Точната процедура што треба да се користи за добивање сперма ќе ја утврди урологот, но најчестите методи се микроскопска епидидимална аспирација на сперматозоиди (МЕСА) и тестикуларна аспирација на сперматозоиди (ТЕСА).

Откако ќе се извлече спермата, жената е подготвена за ИВФ или ИУИ. Ова обично вклучува употреба на лекови за стимулирање на овулацијата. Извлечената сперма може да се користи веднаш за АРТ, или да се замрзне за да се користи подоцна.

Ин-витро оплодување (ИВФ)

Ин-витро оплодување (ИВФ) е процес што дозволува сперматозоидите да го оплодат јајцето надвор од телото на жената во сад. Обично, специјалистот за плодност ќе направи тестови за да се осигура дека и мажот и жената можат да произведат сперма или јајца.

Тимот за плодност внимателно го следи процесот на овулација и на крајот администрира „активирачки стрес“ на човечки хорионски гонадотропин хормон (hCG) за да им помогне на јајцата да созреат.

Откако ќе созреат јајцата се мешаат со спермата собрана порано за да се овозможи оплодување и формирање на ембрионот. Ембрионот што се формира се всадува назад во матката на жената. Дополнителни ембриони, доколку ги има, може да се замрзнат за подоцнежна употреба.

Жените кои се носители на ЦФ (т.е. кои имаат една копија од мутираниот ЦФТР ген) можат да подлежат на ИВФ без оглед на нивниот статус на носител. Една неодамнешна студија покажа дека нема значајна разлика во стимулативниот одговор и циклусниот исход помеѓу носителите на мутација на генот ЦФТР и неносителите.

Интраутерино оплодување (ИУИ)

Интраутерино оплодување (ИУИ), исто така познато како вештачко оплодување, е процес на доставување на сперматозоиди во матката со помош на катетер за да се зголемат шансите за оплодување. Жените со ЦФ обично лачат задебелена цервикална слуз која го попречува преминувањето на спермата. ИУИ може да биде корисен за такви пациенти.

ИУИ е помалку инвазивен од ИВФ и е особено корисен кога бројот на сперматозоиди е низок. ИУИ може да се изврши без да се земаат лекови, но специјалистите за плодност може да понудат лекови за стимулирање на овулацијата пред да започне процедурата.

Откако специјалистот ќе утврди дека јајцата се зрели, спермата собрана од мажот се концентрира и се доставува во матката преку катетер.

Постапката предизвикува минимална непријатност и трае само неколку минути.

Донаторска сперма, јајца и ембриони

Понекогаш, пациентите кои не се во состојба да произведат одржлива сперма или јајца, или кои се загрижени за пренесување на ЦФ на идните генерации, можат да одлучат да забременат со помош на донаторска сперма, јајца или ембриони. Генетското советување може да помогне да се процени ризикот од пренесување на ЦФ на потомството.

Други информации

Не постои гаранција дека подложувањето на АРТ ќе резултира со успешна бременост. Во случај на ИВФ, стапките на успех варираат помеѓу 20 и 40 проценти и пациентите честопати треба да поминат повеќе циклуси на ИВФ пред да се постигне бременоста.

Повеќекратна бременост (близнаци, тројки, итн.) Се вообичаени за оние кои се подложени на ИВФ. Ова може да се минимизира со тоа што ќе се обезбеди само минимален број на ембриони да се пренесат во телото на жената.

Додека ИУИ е во голема мера едноставна процедура, постои ризик од инфекција поради вметнување на катетерот. Стапките на успех на ИУИ се пониски од ИВФ (5 до 25 проценти).

Без оглед на видот на АРТ, има две недели чекање пред да се потврди резултатот од постапката, што може да биде емотивен предизвик за паровите што се подложени на третман.


АЦФ.мк е веб – страница за вести и информации за болеста. Не дава медицински совети, дијагноза или третман. Оваа содржина не е наменета да биде замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман. Секогаш барајте совет од вашиот лекар или друг квалификуван здравствен работник со какви било прашања што може да ги имате во врска со здравствената состојба. Никогаш не ги игнорирајте професионалните медицински совети или одложувајте го барањето заради нешто што сте го прочитале на оваа веб – страница.

Донирај

ден