Додека најпознатите симптоми на ЦФ се центрирани во белите дробови, скоро половина од погодените возрасни лица ќе развијат дијабетес како резултат на болеста. Овој вид дијабетес се нарекува дијабетес поврзан со ЦФ, или ЦФРД (CFRD – Cystic Fibrosis-related Diabetes).

Што е дијабетес?

Дијабетесот се јавува кога нивото на гликоза во крвта, вообичаено наречено шеќер во крвта, е превисоко. Најчестите форми на дијабетес се тип 1 и тип 2.

Дијабетес тип 1 е нормално предизвикан од имунолошкиот систем кој погрешно ги напаѓа клетките во панкреасот кои лачат хормон наречен инсулин. Овој хормон им помага на клетките да апсорбираат гликоза од крвта за да можат да ја користат за енергија. Како такви, кога нивото на инсулин е премногу ниско, клетките не можат ефикасно да ја апсорбираат гликозата од крвотокот, така што нивото на шеќер во крвта станува превисоко.

Кај дијабетес тип 2, панкреасот произведува инсулин помал од нормалниот, а ткивата на телото не реагираат нормално на хормонот. Ова се нарекува „отпорност на инсулин“.

Што е ЦФРД?

ЦФРД споделува некои карактеристики со дијабетес тип 1 и тип 2. Лепливата, густа слуз забележана во ЦФ го оштетува панкреасот, што доведува до недоволно производство на инсулин, слично како кај дијабетес тип 1. Панкреасот продолжува да произведува инсулин, но не доволно за да остане здрав.

Покрај тоа, луѓето со ЦФ често се отпорни на инсулин, белег на дијабетес тип 2. Инсулинската резистенција во ЦФРД може да биде особено очигледна за време на болест, бременост или при употреба на стероидни лекови.

Кои се симптомите на ЦФРД?

Вообичаените симптоми на ЦФРД вклучуваат зголемена жед и прекумерно мокрење, и двете се резултат на абнормално високи нивоа на шеќер во крвта. ЦФРД, исто така, може да предизвика прекумерен замор, губење на тежината и необјаснив пад на функцијата на белите дробови.

Како се дијагностицира ЦФРД?

Повеќето пациенти со ЦФРД не знаат дека имаат дијабетес додека болеста не се дијагностицира. Поради оваа причина, се препорачуваат луѓето со ЦФ да подлежат на орален тест за толеранција на гликоза секоја година, почнувајќи од 10-годишна возраст. Препорачаниот тест е орален тест за толеранција на гликоза. Друг што понекогаш се користи за проверка на дијабетес, наречен хемоглобин А1ц, не се препорачува за ЦФРД, бидејќи е склон кон лажно-негативни.

Како се третира ЦФРД?

Третманот со ЦФРД вклучува следење на нивото на шеќер во крвта и одржување на овие нивоа во нормални граници – обично со инјекции на инсулин – одржување активен животен стил и јадење здрава храна. За разлика од луѓето со дијабетес тип 1 и 2, повеќето пациенти со ЦФРД треба да јадат висококалорична диета за да одржат здрава телесна тежина, како што е случај со другите пациенти со ЦФ. Различните видови на инсулин се класифицирани според тоа колку долго траат во телото и колку брзо работат. Пациентот и неговиот тим за нега треба да работат заедно за да го одредат најсоодветниот вид на третман, бидејќи не е утврдено дека специфичен режим на инсулин е подобар во целина за ЦФРД. Оралните хипогликемици, или терапиите против дијабетес, не се толку ефикасни како инсулинот за лекување на ЦФРД и не се препорачуваат надвор од контекстот на клиничките испитувања.


АЦФ.мк е веб -страница за вести и информации за болеста. Не дава медицински совети, дијагноза или третман. Оваа содржина не е наменета да биде замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман. Секогаш барајте совет од вашиот лекар или друг квалификуван здравствен работник со какви било прашања што може да ги имате во врска со здравствената состојба. Никогаш не ги игнорирајте професионалните медицински совети или одложувајте го барањето заради нешто што сте го прочитале на оваа веб -страница.

Донирај

ден