Потен тест е едноставен, безболен дијагностички тест кој се користи за мерење на содржината на сол во пот за да се утврди дали некој има цистична фиброза. Од страна на лекарите се смета дека е златен стандард во дијагностицирањето на оваа болест.

Пациентите со цистична фиброза имаат повеќе хлорид во потта поради недостаток на функционален ЦФТР протеин. Потниот тест се користи за да се потврди дијагнозата на цистична фиброза по позитивен скрининг кај новороденчиња за ЦФ. Тестот исто така често се користи во клинички испитувања како мерка за да се процени дали одреден третман ја подобрува функцијата на ЦФТР.

Како се изведува потниот тест

Не е потребна посебна подготовка пред тестот, освен да избегнете третирање на областа за тестирање со какви било креми или лосиони 24 часа пред тестот, што трае околу еден час. Во оваа постапка не се користат инјекции.

Мала површина на кожата на раката се мие и суши. Две електроди се прикачени на раката со ремени. Една од овие електроди има диск што содржи пилокарпин гел, што го зголемува производството на пот.

Слаба електрична струја го турка третманот низ кожата околу пет минути. Некои пациенти рекоа дека чувствуваат благо пецкање или чешање под електродата.

Електродите потоа се отстрануваат, а уредот за собирање пот се врзува за рака 30 минути. Откако ќе се собере потта, уредот се отстранува и се става во анализатор.

Раката на пациентот може да поцрвене во третираната област и може да продолжи да се поти неколку часа по тестот.

Доенчињата може да не произведуваат доволно пот за време на тестот за да добијат резултат. Кога тоа ќе се случи, тестот мора да се повтори.

Времето потребно за да се добијат резултатите од потниот тест варира, но родителите или пациентите обично ги добиваат резултатите во рок од неколку часа. Лекарот ќе разговара за резултатите со пациентот или неговото семејство, како и опциите за третман што се достапни ако пациентот тестира позитивно за цистична фиброза.


АЦФ.мк е веб – страница за вести и информации за болеста. Не дава медицински совети, дијагноза или третман. Оваа содржина не е наменета да биде замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман. Секогаш барајте совет од вашиот лекар или друг квалификуван здравствен работник со какви било прашања што може да ги имате во врска со здравствената состојба. Никогаш не ги игнорирајте професионалните медицински совети или одложувајте го барањето заради нешто што сте го прочитале на оваа веб – страница.

Донирај

ден