Луѓето со цистична фиброза (ЦФ) се ранливи на остеопенија и остеопороза. Остеопенијата е честа болест на коските во која коските имаат помалку минерали и се слаби; остеопороза, состојба кога коските се помалку дебели или густи и се послаби, што доведува до поголем ризик од фрактури. Остеопенијата обично се случува пред остеопороза. Може да се случи на било која возраст, но кај луѓе со ЦФ, тоа е почеста појава во доцните тинејџерски години и кај возрасните.

Спречувањето на остеопорозата е многу важно за луѓето со ЦФ. Бидејќи луѓето со ЦФ имаат потешкотии во апсорпцијата на витамин Д, тие имаат поголем ризик да развијат остеопороза. Витаминот Д му помага на телото да апсорбира калциум, кој е основен минерал за густината на коските. Други фактори на ризик за остеопороза вклучуваат лоша исхрана во детството, хронични инфекции, одложен пубертет, дијабетес, седентарен начин на живот и третман со кортикостероиди, кои луѓето со ЦФ ги користат поради трансплантација на бели дробови или тешко воспаление. Дијабетесот, употребата на алкохол и пушењето исто така може да го забрзаат почетокот на остеопорозата.

Луѓето со ЦФ треба да го проверуваат нивото на витамин Д и да се испитуваат за дијабетес секоја година. Скринингот за остеопороза и остеопенија се прави со проверка на висината и тежината. Исто така, се следи развојот за време на пубертетот.

Лекарот имаат можност да го скенира пациентот со ЦФ со дво-енергетска рендгенска апсорптиометрија (DEXA). Безболно е и ја проверува коскената маса или густина и е добар мерач за остеопороза, бидејќи користи две одделни рендгенски зраци за да ја провери дебелината на коските низ телото, како начин да се предвиди шансата за идните кршења. Резултатите потоа се пријавуваат како Т-резултати и З-резултати. Т -резултат од -1,0 до -2,5 е индикатор за остеопенија и резултат помал од -2,5 укажува на остеопороза.

Исхраната, болестите на белите дробови и здравјето на коските се поврзани. Ако луѓето со ЦФ не се чувствуваат добро, тие ќе јадат помалку и ќе станат помалку активни, ослабувајќи ги мускулите и коските. Ниската телесна тежина може да доведе до ниска густина на коските и фрактури. Воспалението на белите дробови, исто така, може да доведе до губење на коскената маса.

Превенцијата е најдобрата одбрана против развој на остеопороза. Ова вклучува здрав начин на живот, со соодветен внес на храна и дополнување. Секојдневните активности и вежбање се исто така важни, бидејќи е познато дека зголемувањето на активноста што носи тежина може да им помогне на луѓето да добијат 5 проценти коскена маса. Вежбањето може да го намали ризикот од 40 проценти во животот за развој на остеопороза, како и дополнителната корист од одржување на подобра функција на белите дробови. Во зависност од тежината на болеста, бисфосфонати може да се препишат за да помогнат да се поттикне раст на нови коски.


АЦФ.мк е веб – страница за вести и информации за болеста. Не дава медицински совети, дијагноза или третман. Оваа содржина не е наменета да биде замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман. Секогаш барајте совет од вашиот лекар или друг квалификуван здравствен работник со какви било прашања што може да ги имате во врска со здравствената состојба. Никогаш не ги игнорирајте професионалните медицински совети или одложувајте го барањето заради нешто што сте го прочитале на оваа веб – страница.

Донирај

ден