Теодор има 20 години и цистична фиброза и за првпат во животот е оптимист: Подготвен е да се бори за лекот што ќе му го подобри животот

Теодор е отсекогаш голем песимист кога станува збор за неговата дијагноза и често знае да ми каже: Зошто ме тераш да го правам сето ова кога и онака ќе умрам!...

За животот со цистична фиброза и потребата од „трикафта“ со Бојан Крстовски

Маргинализацијата на пациентите со цистична фиброза се гледа и во игнорантскиот однос на Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување и државата воопшто а пропо нивните барања, меѓу кои и...

ДЕТСТВО МЕЃУ БОЛНИЦА И ДОМА, СИМОНА УЧИ ОД ЛУКА ДА ЈА КОРИСТИ ТЕРАПИЈАТА: Ова е едно поинакво детство, со цистична фиброза

Секои три месеци ги пакува куферите со се што е потребно за неа и за нејзините две деца, девет и пол годишниот Лука и пет и пол годишната Симона. Но,...

Како е да се живее со цистична фиброза, низ приказната на Игор Пехчевски

Целиот живот на семејството Пехчевски од Берово поминува во сенка на цистичната фиброза, ретката болест со која бил дијагностициран најмладиот член во семејниот дом. Игор Пехчевски, кој сега е 31...

„Важно е како, а не колку ќе живеам“: ДЕВОЈКАТА СО ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА ШТО ГИ ИСКАЧИ АЛПИТЕ

Февруари, поради бројот на своите денови, е редок месец. Токму затоа е прогласен за месец на ретките болести. Но секоја дијагноза значи една човечка судбина, и најмалку една животна приказна....