Здружението за помош и поддршка на лицата со цистична фиброза во Црна Гора, денеска организираше протест пред зградата на Владата, со цел да апелира до надлежните што поскоро да им го обезбедат лекот „Трикафта“.

Собраниската Комисија за здравство на Црна Гора пред неколку дена донесе одлука да започне со имплементација за одобрување и набавка на лек, кој живот значи за заболените од цистична фиброза.

И покрај тоа, здружението организираше собир пред Владата за да добие официјална потврда од некој од извршната власт.

Од Здружението истакнуваат дека во Црна Гора во моментов има 38 лица кои ја имаат оваа болет, од кои 31 се деца. Појаснуваат дека 26 од нив моментално ги исполнуваат условите за да добијат „Трикафта“. Овој лек им се дава на деца од шестгодишна возраст. Од здружението предупредуваат дека пациентите и нивните семејства се уште се соочуваат со бројни проблеми кога е во прашање лекувањето.

преземено: novosti.rs

Донирај

ден