Лекот „Трикафта“, којшто е особено скапа терапија, е неопходна за лекување на за цистична фиброза. Достапен во соседните земји и има позитивните искуства кои ги дава, и се надеж за посигурна иднина за пациентите. Овој лек е шанса за нов живот, без постојан престој во болница. – вели Џанета Туша за „Студио 10“

– Проблемот со пациентите со цистична фиброза не е карактеристичен само за Северна Македонија. Темата отвора здравствени, финансиски, но и етички прашања и во многу побогатите Германија, Швајцарија и други земји од Западна Европа. Клучниот збор во сите дебати е цената, вели за „Студио 10“ Џенета Туша, Пациентка со Цистична фиброза.

Преземено: 24.мк

Донирај

ден